Z života signály.cz life

Dočasná slepota

29. 5. 2011 13:17
Rubrika: Celý life

Jeden dubnový čtvrtek, který jsme na s.lifeu prožili ve společenství spolubydlících a „externích“ kamarádů, mě donutil přemýšlet… Mluvím zde o slepém večeru (http://www.signaly.cz/slepy-vecer).

Agness pro nás připravila (kromě prezentace, praktických rad i ukázek pomůcek pro nevidomé) zajímavou aktivitu – museli jsme si sami připravit večeři. Říkáte si, že to děláte každý den? Ale děláte to poslepu? Se zavázanýma očima jsme se potýkali s krájením chleba, zeleniny i vařením čaje. Žádné bodné rány ani popáleniny jsme nemuseli léčit, ovšem pouze díky tomu, že jsme na to vše nebyli sami – stále nám stál po boku druhý člen dvojice, který neměl zavázané oči. Radil nám, říkal, kde co je – v tu chvíli byl našima očima…

Kolem nás se někdy slepě potulují lidé, kteří sice mají v pořádku oči, ale prožívají nějakou životní krizi. Větší či menší, duchovní či vztahovou… nebo zkrátka jen neví kudy kam. Potřebují někoho, kdo se na problém dokáže podívat z jiného úhlu pohledu, objektivněji. Někoho, kdo se jim pomůže zorientovat a projde s nimi kus životní cesty, kdy jsou slepí. Zde je otevřená možnost pro každého z nás, koho Bůh pošle, aby tomu „duševně slepému“ člověku pomohl.

Nesmíme však zapomenout, že jsme pouze pomocníky a ne těmi, kteří mají moc uzdravovat…

"Přišli do Jericha. A když vycházel s učedníky a s velkým zástupem z Jericha, seděl u cesty syn Timaiův, Bartimaios, slepý žebrák. Když uslyšel, že je to Ježíš Nazaretský, dal se do křiku: „Ježíši, Synu Davidův, smiluj se nade mnou!“ Mnozí ho napomínali, aby mlčel. On však tím více křičel: „Synu Davidův, smiluj se nade mnou!“ Ježíš se zastavil a řekl: „Zavolejte ho!“ I zavolali toho slepého a řekli mu: „Vzchop se, vstaň, volá tě!“ Odhodil svůj plášť, vyskočil a přišel k Ježíšovi. Ježíš mu řekl: „Co chceš, abych pro tebe učinil?“ Slepý odpověděl: „Pane, ať vidím!“ Ježíš mu řekl: „Jdi, tvá víra tě zachránila.“ Hned prohlédl a šel tou cestou za ním."

/Mk 10, 46-52/

Všichni máme naději, že slepota je jen dočasná a spadne ze srdce - stejně jako nám šátek z očí, když byla večeře hotova. A uzdravení budou moci „jít tou cestou za ním“.

Zobrazeno 4372×

Komentáře

Haja2

Krásné =)

ObiSkyWalker

@HejTi: Heh, je tam zastoupený Mac i Ubuntu, ale Windows nikde :-D

horsuvka

Moc hezky a pravdivě napsané! :-)Kéž bychom byli vždycky schopni rozpoznat, když někdo tu naši pomoc potřebuje!

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka