Z života signály.cz life

Opustit otce, matku a LIFE

8. 7. 2013 23:23
Rubrika: Celý life

Před třemi lety jsem potkala na táboře JUMP Libora, který mi básnil o brněnském privátě, kde bydlí 14 věřících lidí spojených se signály.cz a mají tam bazén a kozu. Představa takovéhoto nevšedního žití mě nenechala chladnou a za pár dnů už měl na účtu první nájem. :) To jsem ještě vůbec netušila, co vše na privátě s.life prožiji a s čím (i s kým) budu za tři roky odcházet.


Pro obyvatele lifeu by nebylo od věci obohatit Ježíšův výrok: „Proto opustí muž otce i matku i LIFE a připojí se k své manželce“ (Mt 19, 5). Do manželského života si totiž nepřinášíme pouze zkušenosti z vlastní rodiny, ale také nepřeberné zážitky a dovednosti z několikaletého žití na lifeu. A to člověka vážně poznamená. :) Navíc - life se neopouští zrovna s lehkým srdcem.

Co si tedy budu odnášet já? Kromě praktických dovedností zvláště celou řadu nevšedních zážitků! Shrnuji je zde do hlavních kategorií:

Zážitky překvapující

Všechny ty situace, kdy nešla elektřina, plyn, voda nebo internet a my se museli nějak přizpůsobit. Třeba když v zimě nešel plyn, a tak jsme museli topit v krbu, o kterém se nesly pověsti, že nejde zprovoznit. (A nakonec jsme ho opět dovedli do situace, kdy nefunguje.)

Velkým dobrodružstvím bylo také vaření čtvrteční večeře pro neurčitý počet lidí pohybující se mezi 15 – 25 osobami, protože ne všichni příchozí dali vědět, že přijdou.

Velice překvapující bylo také natáčení televizního štábu, který se nás ptal na kuriózní otázky. (Např. „A to na sebe můžete navzájem šahat, když jste křesťani?“)

Zážitky radostné

Užívala jsem si každou oslavu narozenin s hledáním dárků, malými oslavami a milými překvapeními. (Zvláště si pamatuju na komorní oslavu herbyho třicítky a na to, jak jsem hledala dort.)

Zábavné byly taky všechny ty události, co se děly v noci: likvidování zbytků jídla z rodinných oslav, debaty, popíjení, pečení dortu, skákání do bazénu po prohrané sázce… To vše za občasného zpěvu všelijakých lidových písní s tím slováckým „Ejchuchu“ na konci. :)

Vtipné byly také nejroztodivnější hry, které jsme tu hráli, jako oblékání osob do co nejvíce oblečení, stavění nosných konstrukcí, sjíždění schodů na matraci…

A v neposlední řadě pravidelné výbuchy smíchu u modlitby breviáře, které se rozšiřovaly řetězovou reakcí i k těm nejotrlejším. Mohly za ně nevymyslitelné přeřeknutí i samotný text (zvláště hymnů).

 

Zážitky mírně děsivé

Celkem jsem se zděsila jednou ráno při zjištění, že je vytopená koupelna. Za to se mnou už delší dobu ani nehne pohled na vodu kapající ze střechy na schody. Člověk si zvykne na ledasco, navíc stav domu skýtá možnost pro hrdinské činy, jako například Liborův boj s igelitem na střeše nebo Markétčino odhazování sněhu ze střechy lopatkou na smetí. :)

Adrenalinovým zážitkem bylo rozhodně i Dominikovo nechtěné flambování bramboráků s ohněm na pánvičkách.

Mírně děsivé byly taky učené debaty lajfích mužů, u kterých jsem mohla leda tak pokyvovat hlavou a tvářit se inteligentně nebo pokorně. :) Aspoň jsem se přiučila spoustě věcí z oblasti informačních i jiných technologií.

Zážitky nepopsatelné

Zde patří většina chvil, které se na lifeu dějí, jakkoli se mohou zdát všední. Před nedávnem mě lehce popudil komentář jednoho kamaráda, který si stěžoval na lifeí prach, rozpadající se sedačky a nějakou tu hmyzí zvířenu. A já si v duchu říkala: „No a co?!“ Vždyť o tom to není. Life je mnohem více než křehká skořápka domu! Přijďte se o tom sami přesvědčit. Od září zde bude hodně nových obyvatel, tak kéž by přinesli i nový vítr do plachet a přitom zachovali to, co je na lifeu krásně specifické. ;)

PS: Největší zážitky jednotlivých obyvatel lifeu najdete zde a zde.

Zobrazeno 1879×

Komentáře

herby

"A nakonec jsme ho opět dovedli do situace, kdy nefunguje." :D

Dorča

Moc hezké !!! :-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka