Z života signály.cz life

Poklad v hliněné nádobě

14. 12. 2012 15:11
Rubrika: Celý life

„Tento poklad máme však v hliněných nádobách, aby bylo patrno, že tato nesmírná moc je Boží a není z nás.“ (2Kor 4, 7)


 

Události na privátě s.life, kde spolu v jednom řadovém domě žije 12+2 lidí, krásně odrážejí pravdivost tohoto biblického citátu. Spolužití s tolika lidmi sebou nese různá rizika, která člověku dávají příležitost překonat sám sebe (svou únavu, protivnost, stres, lenost…) a chovat se k druhým (respektive ke třinácti druhým) mile a ohleduplně. A to není vždycky lehké… „Duch je odhodlán, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41)

Náš poklad – naši snahu, touhu, upřímnost, lásku – nosíme v dost křehkých hliněných nádobách, o které se musíme neustále starat. Jednou z takovýchto starostí jsou základní věci potřebné pro důstojný život: pití, jídlo, přístřešek, společenství.

Dům, ve kterém přebýváme, můžeme také přirovnat k takovéto hliněné nádobě. To, že nám tu občas nešel internet, byl ten nejmenší problém, výpadky proudu jsou již těžšího kalibru. A co teprve, když přestane téct voda z kohoutku a místo toho začne téct ze střechy do pokoje? (Pravidelný čtenář tohoto blogu jistě ví, že se tu s podobnými problémy potýkáme. Viz např. zde a zde)

Včerejší události mi připomněly výše zmíněný citát a jeho hloubku. Bylo odpoledne. Už od rána tu byl celkem frmol – připravovali jsme totiž slavnostní večeři alá štědrovečerní, u které jsme se večer plánovali sejít, předat si dárky, popovídat si. Pekli jsme sladkosti i slanosti, vařili brambory na salát… Když v tom se staly dvě věci: přestala téct voda, za to do jednoho z pokojů začala viditelně prosakovat ze střechy.

Museli jsme zpomalit přípravy a dát do pořádku tyto pukliny na naší hliněné nádobě. Markétka šla hrdinně odhrabovat sníh a prosekávat led na střeše.  Já jsem se vydala k sousedům, kteří nás obšťastnili kýblem vody ze své studny. (Výpadek byl v celé ulici.) Ostatní se snažili uvařit co nejlepší jídlo s co nejmenším množstvím vody.

Zde jsem si uvědomila, jaký máme na s.lifeu poklad. Společenství lidí, kteří se snaží dělat něco dobrého, být na sebe milí a pečovat o vzájemné vztahy – navzdory křehkosti nádoby tohoto domu i vlastního těla. :)

Kvůli zdržení jsme přípravy trochu nestíhali, přesto aspoň část z nás šla na mši svatou. Tam jsme slyšeli ironicky provokativní, avšak velmi povzbudivé čtení. Psalo se v něm: „Utištění ubožáci hledají vodu, ale žádná není; jazyk jim žízní prahne. Já, Hospodin, jim odpovím, já, Bůh Izraele, je neopustím. Na holých návrších otevřu vodní proudy, uprostřed plání prameny vod, poušť v jezero změním a zemi vyprahlou ve vodní zřídla.“ (Iz 41, 17-18)

Když jsme po mši došli zpět na life, zjistili jsme, že Hospodin opravdu koná, co slibuje – voda tekla proudem. A tak nic nebránilo tomu, aby se večer vydařil. Mohli jsme si užívat pokladu, který se v tomto domě skrývá – společenství lidí, uprostřed kterého je Bůh. A ten s našimi hliněnými nádobami koná podivuhodné věci. Díky za to.

Zobrazeno 2297×

Komentáře

Libor-PJ-Talaš

nehledě na to že pak o víkendu se i (s)poušť v koupelně změnila v jezero ;)

Renata Svobodová

Hospodin nám totiž dává mnohem více, než bychom čekali! :))

paaja

Pěkné, to mě inspirovalo k tomu, abych se na onu přednášku od Vojtěcha Kodeta podíval. A zrovna ji dávali o Vánocích na TV Noe, tak jsem si říkal, že bude asi k tématu Vánoc. Ano, je i k tématu narození Spasitele. Děkuji :-)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka