Z života signály.cz life

Zeleninová polévka

20. 3. 2012 23:13
Rubrika: Vaříme s lifem | Štítky: polévka

Dovolte mi, abych trochu přispěla do naší společné kuchařky. Pojďte si s námi uvařit zeleninovou polévku, na kterou budeme potřebovat: pitnou vodu, zeleninu, sůl, kmín, zeleninový bujon a dva studenty VUT Brno. Po získání veškerých surovin můžeme začít.

Pod pojmem zelenina se skrývá zelenina všeho druhu, kterou uznáte za vhodné dát do polévky a která vám chutná. Pro inspiraci – petržel, mrkev, celer, pórek, květák, brambory. To vše omyjeme, případně očistíme, nakrájíme na malé části a ponoříme do osolené studené vody v hrnci. Hrnec posadíme na hořák a vaříme a vaříme, nejlépe tak dvě hodiny. V půlce vaření nám nastupuje do akce první student VUT, který se svým odborným okem podívá na plovoucí kusy v polévce a usoudí, že jsou příliš velké. Teď potřebujete vybavit studenta prkénkem a nožem, nechte ho postupně vytahat všechny kusy zeleniny, tak aby je nakrájel na nejméně čtvrtinovou hodnotu předešlých. Pokud uslyšíte zvuk tipu „au“ dejte studentovy vidličku či naběračku, aby nemusel kusy zeleniny vytahovat prsty, můžete ho při té příležitosti upozornit na to, že pokud se má voda vařit, musí být nejprve teplá, postupně stále teplejší až přímo horká.

Po tomto procesu přidejte do vařící vody zeleninový bujon.

Zde přichází na řadu druhý student VUT který přináší svůj stále připravený mlýnek na maso, připevňuje ho ke stolu a postupně do něj vkládá vylovenou zeleninu z hrnce a mele. Mletí zabere více času, ale student se u toho očividně příjemně baví, jeho úsměv na konci mletí pouze trochu ustoupí z jeho tváře z reálného zjištění, že zeleninová polévka se nejmenuje zeleninová pro nic za nic a opravdu v ní nenajde ani ždibečku masa. Své zklamání však rychle překonává a vrací namletou zeleninu zpět do hrnce s vodou.

Nejdůležitější je na závěr pochválit studenty VUT – pro inspiraci: „kluci, to jste ale šikovní, to bych do Vás nikdy neřekla“, „co bych si bez vás počala, to bych vůbec nic neuvařila“, „jste ti nejlepší kuchaři na celém světě“. Pochvala se může odvíjet od skutečnosti vašich citů k jednotlivým studentům, tam kde pociťujete bližší náklonnost, je na závěr vhodná pusa.

Pro toho, koho dlouhý text receptu přímo odradí od vaření, je tu krátká verze. Očištěnou zeleninu dejte vařit asi tak na dvě hodiny, vodu osolím a přidám zeleninový bujón. Až zelenina změkne, rozmixujeme ji.

Přeji všem dobrou chuť.

 

Zobrazeno 1924×

Komentáře

Monika Kudrnová (monnika)

Nechala jsem se inspirovat a dneska jsem si uvařila polévku dle kratšího receptu. Trošku jsem ho ještě zkrátila, protože nemám mixér :)
A mám tip :) Pokud nemáte 2 hodiny na vaření polévky, zeleninu nastrouhejte nebo nakrájejte na menší kousky. Polévka bude hotová co-by-dup.

LidiLidi

Přijde mi škoda kazit zeleninový vývar zeleninovým bujónem.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka