Z života signály.cz life

Duha

16. 1. 2011 21:03
Rubrika: Celý life | Štítky: dúha , příroda , noe

Duha, přírodní úkaz, který nepodléhá módám, nikdy se neokouká a stále lidstvo udivuje. Kolik krásy skrývá kapka vody, když na ni zasvítí slunce! Pokaždé, když se na obloze duha objeví, lidé se zastavují, ukazují ji dětem a minimálně na malý okamžik jim barevné oblouky v mracích zvednou náladu. Víte jak duha vzniká a že zmíněna i v Bibli?


Vědecký pohled na duhu a podstata jejího vzniku

"Duha je fotometeor (optický úkaz), projevující se jako skupina soustředných barevných oblouků, které vznikají lomem a vnitřním odrazem slunečního nebo měsíčního světla na vodních kapkách v atmosféře. Podobný úkaz může vzniknout i v drobných ledových krystalech v atmosféře. Tento jev se pak nazývá Halo."

"Za deště nebo mlhy prochází světlo každou jednotlivou kapkou. Protože má voda větší index lomu než vzduch, světlo se v ní láme. Index lomu je různý pro různé vlnové délky světla a povrch kapky má tvar koule. Světlo se tedy na okrajích dešťových kapek rozkládá na jednotlivé barevné složky, které se odrážejí na vnitřní stěně a opouštějí pod různými úhly kapku. Kapky, které jsou ve stejné úhlové vzdálenosti od zdroje světla (Slunce či Měsíce), se pak jeví, jako by měly stejnou barvu. Proto má duha tvar kruhu, případně jeho části."

z Wikipedie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Duha

Duha nad Komínem (15. ledna 2011)

Duha v Bibli

Bůh řekl Noemu a jeho synům:„Hle, já ustavuji svou smlouvu s vámi a s vaším potomstvem i s každým živým tvorem, který je s vámi, s ptactvem, s dobytkem i s veškerou zemskou zvěří, která je s vámi, se všemi, kdo vyšli z archy, včetně zemské zvěře.Ustavuji s vámi svou smlouvu. Už nebude vyhlazeno všechno tvorstvo vodami potopy a nedojde již k potopě, která by zahladila zemi.“Dále Bůh řekl: „Toto je znamení smlouvy, jež kladu mezi sebe a vás i každého živého tvora, který je s vámi, pro pokolení všech věků:Položil jsem na oblak svou duhu, aby byla znamením smlouvy mezi mnou a zemí. Kdykoli zahalím zemi oblakem a na oblaku se ukáže duha,rozpomenu se na svou smlouvu mezi mnou a vámi i veškerým živým tvorstvem, a vody již nikdy nezpůsobí potopu ke zkáze všeho tvorstva.Ukáže-li se na oblaku duha, pohlédnu na ni a rozpomenu se na věčnou smlouvu mezi Bohem a veškerým živým tvorstvem, které je na zemi.“Řekl pak Bůh Noemu: „Toto je znamení smlouvy, kterou jsem ustavil mezi sebou a veškerým tvorstvem, které je na zemi.“

Genesis 9,9-17

Začátek duhy v komínském kostele sv. Vavřince

(plná verze)


Druhý konec někde za kopcem.

(plná verze, kde je fakt vidět konec duhy)

Zajímavost na konec

Při zjišťování informací pro tento článek jsem rozluštil i záhadu tajemného úkazu z s.life víkendu (viz http://www.signaly.cz/fotky/41758/1053866#photo-detail). Velice pravděpodobně se jednalo o "obyčejný" Halový jev (http://cs.wikipedia.org/wiki/Halov%C3%A9_jevy).

Zobrazeno 4206×

Komentáře

Haja2

krásne! ďakujeme za odborný výklad aj za objasnenie záhadne neobyčajného svetelného úkazu =)

margotka1

Moc krásné, dala jsem takový příběh o duze na svůj blog...

Tomé

A všimli jste si,že na druhé fotce jsou duhy vidět rovnou dvě?;-)

František Fiala

A na třetí fotce jsou slabé antikrepuskulární paprsky: http://www.atoptics.co.uk/fz100.htm

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka