Z života signály.cz life

Splněný sen

5. 2. 2010 2:21
Rubrika: Celý life

 

Právě skončil jeden z lajfáckých čtvrtků. Mše, večeře, duchovní program, pokec o všem možném i nemožném. Obi mi připomněl, že mám tenhle týden napsat článek. To vím moc dobře a přemýšlel jsem o něm už od října, když Verča udělala rozpis. Vím co chci napsat:

 


 

V roce 2002 mi bylo 15 let. Jezdíval jsem pravidelně ze zdravotních důvodů do Prahy a spojoval jsem to občas s návštěvou Sekce pro mládež, kde jsme s Jendou Balíkem a Pepou Macháčkem probírali signály.cz, ale o tom teď psát nechci. Občas jsem také zavítal za sestrou na "matfyzácké" koleje do Tróji. Minimálně jednou mě vzala na jejich spolčo a já si od té doby představoval, že až na nich jednou budu bydlet já, tak do takového spolča budu chodit taky.

V roce 2006, když jsem šel studovat do Brna, z baráku sousedícího s mým novým bydlištěm odcházeli nájemníci a já si říkal, že by bylo fajn mít poblíž nějaké kamarády se kterýma bysme mohli něco podnikat. Zkoušel jsem se ptát kamarádů, ale už všichni něco měli. Jeden se mi zmínil o jeho kamarádce a tak jsem dohodil ji s jejími kamarády. Mno, byli jsme spolu jednou v hospodě a jednou přišli na palačinky.

Ve stejném domě jsem bydlel ještě spolu s dalšíma 4 studentama, ale jen se Zdeňkem Moravcem jsem se jen občas zapovídal. Při jednom takovém rozhovoru mi povídal o Stojanově koleji v Olomouci*. Kaple, společné modlitby, podnikání společných aktivit... Nebyla daleko myšlenka něco takového realizovat i v Brně.

V říjnu 2007 jsem na projektovou wiki signály.cz napsal prvně název nového projektu "Life signály.cz", představu: "vytvoření komunity** aktivních lidí, která by žila v Brně, zvala se na obědy, večeře, pravidelně se scházela, podnikala spolu zajímavé věci", stav: "Sen s možností realizace".

V září 2008 se do domu, kde bydlím, a do domu sousedního nastěhovalo nových 8 nájemníků a začalo se tomu místu říkat signály.cz life. Původní představa o tom, že by to tito lidé měli o něco levnější výměnou za to, že by spolupracovali na signály.cz se brzy rozpadla díky právě propuknuté ekonomické recesi. Idea večerních modliteb se rozplizla a celkově tak původní sen vzal do jisté míry za své.

5x jsem začal odstavec písmenem V, vím, chce to změnu, tak třeba: V lednu 2009 ;o) jsem letěl na třítýdenní kurz angličtiny do Brightonu. A tam jsem navštívil realizovaný můj sen - takový Brighton life;o) Pravidelné ranní a večerní modlitby. Aktivní lidi pomáhající faráři ve farnosti (organizovali duchovní obnovy, pomáhali s pracema v kostele, hráli při mších...) Ve čtvrtek večer byla večeře i pro lidi mimo komunitu s následným "spolčem". V neděli pak po kostele společný oběd a pokec.

Na konci března 2009 přišel na life herby. A teď si v článku dáme malou pauzu. Odskočte si na záchod a pro ty, kterým se tam nechce mám malý kvíz:

majkiii maso
A, nejedla nikdy a jíst nikdy nebude
B, nejedla do března 2009
C, nejí od března 2009
D, vždycky jedla a určitě dlouho ještě jíst bude

Svoje odpovědi můžete psát do komentářů ke článku, ke kterému se právě vracíme. Sám netušil, že jeho úterní akce "maso" bude takovým prvním "čtvrtkem". Byl to moc fajn večer, koneckonců na jeho konci jsme provedli operaci růžový andělíček. Hned další týden se pak rozjeli tematické čtvrtky - zelený, Portský, G-večer... a life začal vzkvétat.

Od září 2009 na life bydlí celkem 15 lidí - přesídlili jsme v sousedním domě ze suterénu do vyšších pater, kde je obrovský setkávací prostor. Dnešní večer jsme četli jednu z posledních částí Markova evangelia, které jsme kousek po kousku den co den pročítali s podrobnými komentáři, rozebírali a diskutovali co kdo o čem kdy slyšel třeba v kázání či četl v nějaké knížce. Ráno se téměř vždycky najde pár lidí se kterými se modlíme ranní chvály. Čtvrtky jsou velice pestré a nevím který sem napsat na ukázku, protože jich je spoustu na které budu rád a dlouho vzpomínat. Občas ani nejdu z města nejdřív k sobě do kutlochu, jak jej spolulajfáci loni pojmenovali, ale za ostatníma vedle. Zítra, vlastně už dneska, vyrážíme na společnou duchovní obnovu. 25. 2. chystáme "Komínskou studentskou" s videoklipovou křížovou cestou v místním farním kostele. Téměř všichni se nějak podílejí na běhu signály.cz bez nároku na odměnu. Jasně, občas to skřípe či kape, ale nic na světě není ideální... O to víc díky všem, kteří tu se mnou bydlíte, kteří sem občas přijdete, kteří jste příznivci signály.cz life!

 


 

Pod čarou:

* Rozhovor s lidmi, kteří bydleli v Stojanově koleji v Olomouci, v archivu Radia Proglas. Btw. slyšel jsem, že jezuité v Praze uvažují také o vytvoření vysokoškolské koleje, ale informaci nemám potvrzenou.

** pod pojmem komunita jsem v tomhle smyslu viděl společenství lidí, kteří mají nějak nastavený denní režim (ranní a večerní modlitby, společné snídaně, obědy, večeře...)

*** Věrní čtenáři mého blogu si zajisté všimli, že jsem jednou již psal podobný článek a tak vám v jeho duchu přeji splnění vašich snů

 

Zobrazeno 2698×

Komentáře

ViZ

a co na to kapani notas od majkiii? uz je v pohode?

HejTi

2ViZ: Majkiiin notebook je momentálně v nemocnici, je už ale po zákroku a mají ho tam už jen na sledování a v úterý půjde domů;o)

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka