Z života signály.cz life

Ze života informatika

3. 7. 2009 23:37
Rubrika: Doupě

Jelikož si HejTi přál, aby obyvatelé signály life zanechali pár kilobajtů v databázi, chtěl bych se i já, i když trochu opožděně (jak občas bývá u ajťáka mého typu zvykem), přidat k této výzvě.


Privát v Komíně celý minulý rok obývali z poloviny kluci, někteří se zvláštním povoláním, které je ve společnosti opleteno nejrůznějšími mýty, pověrami, vtipy a bývá vůbec různě odsuzováno a haněno, i když má v našem světě velmi důležitou a těžko zastupitelnou roli téměř ve všech oborech lidské činnosti. Rád bych Vám mírně nastínil, jak probíhá takový „obyčejný“ den „obyčejného“ informatika, abyste si udělali představu o tom, co Vás může potkat, pokud s nějakým takovým třeba začnete sdílet místo na této Zemi.

V podstatě se takový den skládá ze tří hlavních částí:

  1. počítač
  2. spánek
  3. jídlo

Zkráceně řečeno: jíst, spát, programovat.

Nejvíce času se většinou stráví činností u počítače, jako je třeba práce, zábava, nebo nuda.  Občas nelze pouhým pozorováním monitoru určit, k jaké činnosti právě dochází. U této činnosti se povětšinou sedí.

Protože platí, že „nejen zářením z monitoru živ je informatik“, je občas nutné také dopřát svému tělu potřebné živiny, což je možné částečně skloubit s bodem 1. U této činnosti se povětšinou sedí.

Kvůli rozdílnosti člověka a stroje je třeba čas od času zavolat funkci sleep(); alespoň na pár hodin, aby organismus zase doplnit potřebnou energii, což se děje od ranních do odpoledních hodin. U této činnosti se povětšinou leží.

Život informatika bývá samozřejmě vyplněn také spoustou dalších činností, ovšem ty nejsou tak podstatné, takže si jich možná ani nevšimnete. (lidé obecně rádi zobecňují)

Možná byste rádi věděli, jaké je s takovým člověkem žít. Ze své zkušenosti mohu říct (:-)) že informatici bývají klidní, rozvážní, nedělají téměř žádný hluk a dokonce jsou ochotni Vám i poradit (RTFM je taky rada :-)), především v jejich oboru samozřejmě. Můžete se s nimi bavit téměř o čemkoliv, ale ne vždy jim lze rozumět. Důležitým prvkem pro pravdivost předchozích tvrzení je funkčnost připojení do internetové sítě.

Informatici nebývají lidé zase tak úplně uzavření do svého světa nul nebo jedniček a občas dochází k jejich zapojování do různých akcí typu „večerní akce na signály life“, při kterých se stává, že do diskuse se občas zaplete téma z jejich oboru, čehož se samozřejmě chytnou, což se pak pozná podle výrazů obličejů nic nechápajících zúčastněných.

Myslím, že už jsem napsal dost. Možná ne dost na to, abych popsal kým informatik vlastně je, ale pro malinký obrázek to snad stačí. Pokud máte chuť poznat pár takových lidí, zkuste zavítat na nějaký společný večer, který probíhá každý čtvrtek od 20:00 na signály life, třeba se tam potkáme.

Přeji pěkný den :-).

$ ^D

P.S.: Na závěr jedno krátké video o tom, jak to může vypadat, když má ajťák krizi. Ale normálně se s něčím podobným samozřejmě nesetkáte :-).

Zobrazeno 1760×

Komentáře

herby

hmm... :-) dala by se hypotéza "člověk je informatikem, pokud většinu dne prosedí u počítače nebo jídla" považovat za pravdivou? ;-)<br />
<br />
btw. fajn tag "acronym" jsem neznal :-)

evulka

Mhm, ak je pravdiva herbyho hypoteza, obavam sa, ze sa zo mna stava informatik... :-D

katerzina

ten článek tedy dosti zobecňuje, ale obecně se dá říci, že s ním je možné po empirické zkušenosti souhlasit :) díky obi!

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka